Post Top Ad

Your Ad Spot

17 Haziran 2016 Cuma

Hakkı Devrim Anısına "Benseverlik", "Elseverlik

Hakkı Devrim ve Dil Sevgisi

Güle Güle Hakkı Devrim Baba!

Hakkı Devrim'le Radikal’de çalışırken birkaç kez sohbetimiz etmişliğimiz olmuştu. Etimolojiye olan merakımı duyunca “tebrik ederim çocuk” demişti.
O Doğan Medya Center içindeki Pir’imdi. Terk-i diyar edişine çok üzüldüm. Kimse dünyaya kazık çakamayacağına göre gün gelip "emr-i hak vaki olunca" biz de göçeceğiz buralardan Hakkı Baba!

Öyle bir çağı yaşıyoruz ki bencillik tavan yaptı. Bunun en büyük göstergesi Selfie çılgınlığı her gün onlarca insan aptal saptal selfie çekme çabasıyla ölüyor.
Geçenlerde Şişli Metro Osman Bey durağında selfie çekmek isteyen bir kız raylara düşeyazdı! Bu aptallık neden?

Peki bu bencillik neden?


Bakıyorsun sosyal medyada herkes şok mutlu herkes şok güzel, herkes şok akıllı! Kitap okumaya vakit bulamadığından şikâyeti olan milyonlarca insan her nasıl oluyorsa sosyal ağlarda günde ortalama 3 saatini harcıyor.

Hakkı Baba, insanlığın okumayı, yazmayı unutacağını düşünüyorum! Mağara duvarlarındaki sembollerden bin yıllar boyunca geliştirdiğimiz yazı türleri, emoji’ye kadar ilerledi.

Eskiden şunu yaptım bunu ettim, şunu yedim bunu içtim demek garipsenirdi. Olanı var olmayanı var. Oysa şimdi görgüsüzce göze sokma çağı görgüsüzce paylaşma zamanı! Kusana kadar paylaş!

Tüm bunlara kendimi dahil ederek yazıyorum!

Burada iki kavram var sosyolojik açıdan. Biri “benseverlik” yani bencillik ve egoizm diğer kavram ise alturizm diğer adıyla elseverlik.


İki zıt kelime "bensever" ve "elsever"



Benciller, benseverler; her şeyi kendisi için istiyor. O yesin, o içsin, o gezsin, o sürsün, o giysin, o başarsın, o paylaşsın diğerlerine koy ver gitsin! Vermekten çok almaktan haz duyan Adem evladına “bensever-bencil-egoist” diyoruz.  Kapitalizm denen maymuncuğun neferleri onlar.

Elseverler ise işbirliğini, dayanışmayı, birlikteliği, imeceyi önemseyenler, soyları tükendi diyebilirim, en son sen düştün o listeden Hakkı Baba!

İnsanoğlu bana kalırsa benseverliğe doğru dörtnala gidiyor. Geliştirilmiş tüm insani değerler yozlaştırıldı! Dinler dejenere edildi, ahlak normları değerini kaybetti.
Şimdi anlayabiliyorum, neden plazalardan çıkıp çiftlik kurmak istediğini.
Dünya bencilleştikçe egoisleştikçe çirkinleşiyor Hakkı Baba!

Thomas Hobbes’in dediği gibi artık “insan insanın kurdudur” 
Türkçe’nin kelime dağarcığı gidişine çok üzüldü be Hakkı Baba!

Ruhun şad olsun…


Hakkın Devrim Kimdir?


Onun anısına Hakkı Devrim kelimelerinin etimolojisini açıklayalım. “Hakkı” kelimesi isim olup, doğruluktan, haktan, adaletten ayrılmayan demektir. “Devrim” kelimesi ise ihtilal, köklü değişim anlamına gelir. Devrim kelimesinin kökeni Fransızca “revulation” dan gelir, bu kelime Fransızcaya ise Latinceden geçmiştir. Volv- kökünden gelir hareket anlamında kullanılmaktadır.


Hakkı Devrim, aslen Kastamonuludur. Babasının memuriyeti nedeniyle Samsun, Eskişehir, Ankara, Denizli ve Bursa gibi şehirlerden sonra soluğu İstanbul’da almıştır. Kabataş Erkek Lisesi ve İstanbul Hukuk Fakültesi mezunudur. Köşe yazarlığı, editörlük, hatta “Sabiha Deren” adıyla magazin yazarlığı dahi yapmıştır. Bir ara girişimciliğe soyunup kaynak yayınlarını kurmuş fakat sonra yine medya dünyasına dönüş yapmıştır. Uzun bir zaman Radikal’de köşe yazmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Your Ad Spot